Oorsprong van Reiki

Mikao Usui

Oorsprong van Reiki

De oorsprong van Reiki is terug te herleiden naar Mount Kurama te Kyoto, Japan in 1922. Daar herontdekte Mikao Usui de Reiki energie.

Mikao Usui werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorpje Taniai in Japan. Bekend is dat hij langere tijd studeerde aan de Boeddhistische Tendai-Tempel op de heilige berg Kurama ten noorden van Kyoto.

De studie betrof “Kiko”, een helingsvorm waarbij met meditatie, ademhalingstechnieken en langzame bewegingen de gezondheid wordt verbeterd.

Oorsprong van Reiki

Het leven van Mikao Usui

In zijn leven heeft Mikao Usui veel gedaan, geleerd en gereisd. Hij veranderde vaak van baan. Eén van zijn banen was secretaris van Shinpei Goto (hoofd van het ministerie van sociale zaken en volksgezondheid). Hierdoor leerde Usui mensen kennen uit de reguliere gezondheidszorg en kon zo zijn medische kennis vergroten. Daarnaast reisde hij in deze functie de wereld over. In deze periode is hij getrouwd met Sadako Suzuki en heeft met haar twee kinderen gekregen.

Na al deze ervaringen kwam hij tot de vraag: wat is de ware betekenis van het leven, hoe bereik ik een staat van absolute innerlijke rust? Vanaf 1921 besloot Mikao Usui zich voortaan bezig te houden met spiritualiteit. Hij werd een Boeddistische Zen monnik in de Tendai Tempel op de Kurama berg. Ondanks dat vond hij geen verlichting en vroeg zijn Zenmeester om advies. Deze zei zonder aarzelen: misschien moet je de dood ervaren.

Mount Kurama

De geboorte van Usui Reiki

In maart 1922 trok hij zich terug op de Kurama berg (net buiten Kyoto) om te vasten. Dit vasten was een voorbereiding op de dood. Na 3 weken vasten voelde Usui plots een krachtige schok in het midden van zijn hersenen en raakte buiten bewustzijn. Toen hij bij kwam voelde hij zich (ondanks het vasten) energiek en verfrist. De Reiki energie had zijn ziel en lichaam binnen gedrongen. De oorsprong van Reiki. Hij had eindelijk de verlichting ervaren. Terwijl hij de berg afrende struikelende hij over een boomwortel en bezeerde zijn teen, hij legde zijn hand erop en de pijn verdween. Daarna begon hij familieleden te behandelen wat goede resultaten opleverde.

 

Later dat jaar richtte hij de Usui Reiki Ryoho Gakkai (stichting voor Usui geneeswijze) op en opende hij een Reiki kliniek in het centrum van Tokyo. Deze kwam goed van pas tijdens de grote aardbeving van 1923, waarbij meer dan 140.000 mensen om het leven kwamen. Door zijn vele (gratis) werkzaamheden met Reiki na deze aardbeving kreeg hij de Kun San To onderscheiding van de toenmalige keizer Meiji. In deze periode heeft hij heel veel mensen opgeleid in Reiki zodat ook zij de vele gewonde mensen konden behandelen.

Mount Kurama

Het geboortedorp van Mikao Usui

Usui heeft een fijne jeugd gehad in Taniai. Hij en zijn broers speelden vaak bij de Amataka Shrine. In 1923 heeft Usui samen met zijn 2 broers een Tori poort geschonken die nu aan de ingang van de Amataka Shrine staat. In deze Tori poort staan hun namen gegraveerd en is zijn energie heel goed voelbaar. Daarnaast is hier ook een memorial geplaatst.

Je kunt Taniai bezoeken. Het wordt gerund door een aantal lieve vrijwilligers. Wel van te voren even een afspraak maken. Het mooiste is om daar op een 15e van een maand te zijn. Dan is er een speciale ceremonie door een priester in de Amataka Shrine voor Mikao Usui.

Amataka Shrine

Het Reiki leven van Mikao Usui

Mikao Usui reisde heel Japan af voor Reiki. Hij heeft meer dan 2000 mensen opgeleid waaronder 22 Reiki Teachers. Hij kwam veel op marinebases waar hij vele cursisten had omdat het voor hen ideaal was voor op hun verre reizen als er geen medicijnen voorhanden waren. In een bepaalde periode waren de regels omtrent de medische wereld erg streng en kon je bij overtreding een gevangenisstraf riskeren. Behalve voor Reiki. In de ‘Reiki association’ zaten heel hoge mensen uit de marine. Rond 1940 waren er 1 miljoen Reiki beoefenaars in Japan.

Usui was een vriendelijke man met een constante glimlach op zijn lippen. Hij had een groot hart en was altijd in een goed humeur, dacht niet in problemen maar in mogelijkheden en lessen.

Hij overleed aan een beroerte op 9 maart 1926 in het Reiki centrum in Fukuyama. Usui is begraven bij de Saihoij Tempel in Suginami- Ku in Tokyo. De grote gedenksteen van 3 meter hoog is geplaatst door Usui’s studenten, waarop zijn levenswerk is beschreven. Helaas is het graf niet meer te bezoeken. Door Reiki groepen uit de hele wereld werd er te weinig respect getoond voor de andere graven en de rust.

Graf van Mikao Usui

Ga met ReikiMar mee naar Japan

Aangezien wij zelf al meerdere keren in Japan zijn geweest kreeg ik steeds vaker de vraag: Mar, wanneer ga je een reis naar Japan organiseren? In april 2025 is het zover. Dan organiseer ik voor het eerst een prachtige Reiki reis naar Japan. We zullen belangrijke Reiki plekken aan doen en de krachtige energieën ervaren.

Ik ben nog druk met het voorbereiden van de planning maar je kunt al wel vast aangeven of je geïnteresseerd bent om mee te gaan.

Wat staat er sowieso op het programma?

  • Taniai en de Amataka Shrine, het geboortedorp van Mikao Usui inclusief ceremonie
  • Mount Kurama, de geboorteplek van Reiki
  • Japanse Thee ceremonie in Kyoto
  • Fushimi Inari (10.000 rode Torii Gates)
  • Sanjusangendo, 1001 beelden van Kuan Yin
  • en nog veel meer

Amataka Shrine

Usui Sensei en ReikiMar

Sinds het organiseren van 100-jaar Reiki in mei 2022 is Usui Sensei (Sensei betekent leraar) de Reiki gids van Mariëlle. Hij begeleidt haar tijdens de Reiki cursussen en inwijdingen maar ook bij het channelen van de nieuwe Reiki soort: Jiko Ai Reiki ®. Daarnaast is hij iedere keer aanwezig geweest tijdens de reizen naar Japan.

Een paragnost (Lisette) en meerdere cursisten hebben bevestigd dat Usui aanwezig is tijdens de Reiki cursussen van Mariëlle. Lisette heeft tevens verteld dat Mariëlle in een vorig leven de huishoudster was in de Tendai tempel ten tijde van Usui’s aanwezigheid daar. Er was een wederzijds respect tussen de 2 en ze mocht van hem ook thee ceremonies uitvoeren.

Een deel van de energie van Usui Sensei zit in de nieuwe Torii Gate die Mariëlle in haar praktijkruimte heeft staan. De energie is daar heel krachtig.

Daarnaast had Usui aangegeven graag in het nieuwe Tarot kaartendeck van Jolanda te willen komen. Het Unique Tarot deck.

Usui Sensei
Tarot kaart de maan